Ajuns in anturajul familiei regale, Rasputin a inceput treptat sa-si faca tot mai multi dusmani.
În septembrie 1915, Nicolae al II-lea a preluat comanda supremă a armatei ruse lupte pe frontul de Est. Intrucat el petrece cea mai mare parte a timpului departe de casa, Alexandra Fedorovna isi asuma acum responsabilitatea pentru politica internă. Rasputin a servit în calitate de consilier al ei și peste următoarele câteva luni ea a respins miniștri și adjuncții lor într-o succesiune rapidă. Alexander Kerensky s-a plâns că: "credința oarbă a Tarinei în Rasputin a condus-o să caute sfatul lui, nu numai în probleme personale, dar, de asemenea, cu privire la chestiuni de politică de stat."
Zvonurile au inceput sa circule pe care Rasputin și lideri Alexandra Fedorovna erau liderii unui grup de instanțe pro-german și căutau o pace separată cu Puterile Centrale, cu scopul de a contribui la supraviețuirea autocrației în Rusia. Michael Rodzianko, președintele Dumei (camera inferioara a Parlamentului Rusesc) , i-a spus lui Nicolae al II-lea: "Eu trebuie să-i spun Maiestatei voastre că acest lucru nu mai poate continua mult timp. Nimeni nu deschide ochii la adevăratul rol pe care il joaca prezența Lui în Curtea Majestății Voastre. Rasputin subminează încrederea.. în Puterea Supremă și poate avea un efect rău asupra dinastiei și poate sa întoarcă inimile oamenilor de la împăratul lor ".
(Desen ilustrativ asupra rolului pe care Rasputin il exercita in cadrul familiei regale in 1916)
John Scala, un agent britanic de lucru în Petrograd înregistrase:
"Intriga germana devine din ce în ce mai intensă pe zi ce trece, iar agenții inamici isi doresc instalarea pacii prin crearea de dezordine, revolte, etc. Situatia este delicata. România se prabuseste și Rusiei ii slabesc puterile. Eșecul în comunicare, dificultățile de alimentare, Rasputin, dezmăţatul beat care influenţează politica Rusiei, când se va termina totul?"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu